Dressur:
Tenk på hverdagsdressur allerede når du henter valpen. Husk at du nå har overtatt morens rolle for oppdragelse.
Gi hunden en konsekvent og bestemt, men kjærlig oppdragelse. Husk å rose når den gjør noe riktig. Det er viktigere enn korreks når noe er feil!
Ikke gi en ordre hvis du ikke er sikker på at hunden skjønner hva den betyr. Har du først gitt en ordre skal den gjennomføres!
Husk at du er sjefen, men vis hunden kameratskap og du har en venn for livet!
Ta hensyn så lenge valpen er liten og avpass lengden på turen til hva valpen klarer. Den skal ikke overbelastes. Weimaraner er en stor rase og utvikles sent, så det gjelder å skynde seg langsomt! Vær varsom med kløv og trekk inntil den har fylt to år. Den kan vennes til utstyret og bære og trekke lett, men husk at skjelettet bør skånes slik at man unngår belastningsskader i eldre år.
Regelmessig mosjon er viktig, men husk alt med måte! Det er greit med 1 – 2 hviledager i uka slik at hunden lærer seg å slappe av og ikke krever at det skal skje noe hele tiden. Da får du en hund som er behagelig å ha i hus!
Med tanke på jakt, så bør du presentere valpen for fugl så tidlig som mulig. Apporttrening kan også starte tidlig. De er gjerne lystapportører fra to måneders alder.
Når du går tur med valpen i skogen og den er løs, så pass på å la den gå litt som den vil og tøye grensene sine litt. Innkalling er såklart viktig, men kaller du inn for ofte får du en hund som tror at den hele tiden skal holde seg nær deg og ikke tør å søke ut.
Vanlig stell:
PELS
: Korthåret weimaraner trenger ikke mye pelsstell. Den røyter et par uker vår og høst. Da er det fint å børste over hunden med en gummibørste for å få av mesteparten av de løse hårene.
Jeg bader ikke mine hunder så ofte med sjampo. 3 – 4 ganger i året dersom ikke noe annet gjør et bad påkrevet, f eks før en utstilling eller at den har blitt spesielt skitten.
Pass på å skylle hunden med ferskvann hvis den har badet i saltvann.
KLØR:
Klipp av klør er viktig. Jeg gjør dette på mine hunder minst hver 14. dag. Lange klør øker muligheten for at hunden skader seg. En opprevet klo er smertefullt og kan medføre komplikasjoner. Valpene som kommer fra meg har blitt vant til å klippe klørne, men det er ikke dermed sagt at alle liker det. Hvis du har en hund som ikke liker dette, så bruk god tid og ta for eksempel en labb hver dag til du har kommet ”rundt”. Er du forsiktig og tar deg god tid i begynnelsen vil de fleste hunder bli greie å klippe etter hvert.
Det er viktig at man bare klipper den ytterste tuppen. Klipper man for langt inn treffer man nerven og kloen begynner å blø. Det er smertefullt for hunden når man treffer nerven. Weimaranere har lyse klør og holder man labben opp mot lyset ser man lett hvor nerven går og hvor langt man kan klippe.
ØRER:
Ørene (øregangene) bør sjekkes et par ganger per måned. De skal være rene og tørre. Finner man litt skitt kan dette fjernes forsiktig med en bomullspinne dyppet i litt matolje. Vær svært forsiktig med å rense for langt inn i øret, da er det bedre å la være slik at man ikke skader noe. Hvis hunden klør seg mye i ørene, eller det er rødt eller lukter vondt, bør man oppsøke veterinær for å få det sjekket.
Nyttig utstyr:
BUR:
Jeg anbefaler alle å bruke bur i bilen. Det er viktig for trafikksikkerheten både for øvrige passasjerer og hunden selv. Jeg synes også det er veldig greit å ha et stort bur som hundens faste plass innendørs. De aller fleste hunder liker å ligge i bur når de tilvennes gradvis til dette. Buret er også praktisk på reise. Da har man med seg hundens faste plass og den slår seg til ro de aller fleste steder.
KLOSAKS:
Klosaks må man ha for å klippe klørne. Det finnes mye forskjellig på markedet, så man må bare finne en som man synes passer best for seg og sin hund. De selges i dyreutstyrsforretninger og hos enkelte veterinærer.
FLØYTE:
Jeg synes det er praktisk å lære hunden å komme på fløytesignal. Lyden av fløyta bærer mye lenger enn stemmen og signalet blir likt hver gang. Det er også praktisk hvis det er flere personer som skal jobbe med hunden. Det finnes flere forskjellige fløyter på markedet. Jeg bruker en tosidig beinfløyte for innkalling og i tillegg bruker jeg fotballfløyte som stopp signal ”sitt” ved ro under oppflukt i fuglesituasjon.
DIVERSE:
I tillegg til disse tingene er det det vanlige som vann- og matskål (jeg foretrekker rustfritt stål som er robust og hygienisk) og halsbånd, kobbel og madrass/tepper. Ikke kjøp dyre halsbånd og kobbel til valpen. Den vokser fort og biter på ting! Det samme gjelder madrass/tepper. Billige fleecetepper er et bra tips!
Mat:
Når valpene kommer fra meg blir de levert med litt av det samme foret som de har vært vant til å spise slik at man har for en overgang de første dagene hjemme. Det finnes mye forskjellig hundefor på markedet, så man må finne ut selv hva man får tak i der man bor og hva som passer sin hund og lommebok. Valpen skal i begynnelsen ha for tilpasset sin alder og slik gjør man det helt til hunden er voksen. Mengde fòr for dagen står på matsekken, men vær obs på at man ofte må tilpasse mengden etter sin hund. Noen må ha mer, andre mindre. Det er hundens vekt som er fasiten!
Mange tørrfortyper kan i dag gis tørt, men personlig foretrekker jeg å legge alt fòr i bløt. Man vil se at de fleste fortyper eser ganske mye når de legges i vann noen timer og da ser man hvor stor plass det tar i magesekken! Det er dessuten praktisk å gi oppbløtt for, for da får man i hunden ekstra væske. Jeg gir mine voksne hunder mat morgen og kveld. Dessuten får de smake middagsrester og slikt som måtte passe (ikke sterk mat!).
Mine hunder spiser ”alt” og det er min erfaring at magen blir mer robust av allsidig kost.
Vær imidlertid obs på at enkelte ting kan være giftig for hunder, slik som sjokolade (kakao), druer og rosiner. Hele maiskolber er heller ikke lurt da det kan sette seg fast i mage- og tarmsystemet og forårsake dyre operasjoner eller i verste fall død. Av samme grunn gir jeg aldri mine hunder bein av noe slag. Skal de ha noe å tygge og gnage på, så kjøp tyggebein produsert til hund. Ellers fungerer også rå poteter og gulrøtter fint som ”knask”.